Pomazánka: Avokádo a tuniak

Mojou najnovšou najoblúbenejšiou pomazánkou sa stala pomazánka, ktorá vznikne zmiešaním avokáda s tuniakom, preto som sa dnes rozhodla, že sa s vami podelím o recept ako ju pripravujem.

Pomazánka: Avokádo, tuniak, cibuľka
Pomazánka: Avokádo, tuniak, cibuľka

Čo budete potrebovať:

  • zrelé avokádo (zvyknem kupovať nezrelé – ešte zelené a nechám dozrieť približne týždeň na tácke s ovocím)
  • konzervu s tuniakom (u nás najčastejšie fičí tuniak v extra panenskom olivovom oleji)
  • cibuľku (jarnú alebo napríklad červenú, ktorú som použila dnes)

Postup:

Avokádo očistíme od obalu a kôstky. Pokiaľ je dobre zrelé, dá sa jednoducho roztlačiť vidličkou na kašu. Následne pridáme tuniaka a dobre premiešame. Poslednú pridávam cibuľku. Takto pripravenú nátierku, môžeme natrieť na chlebík. Podávame s kríčkovými paradajkami a ďalšou zeleninou podľa chuti. Ja som si dnes pridala aj kúsok na jemno pokrájaného póru.

Ako u mňa vznikol tento recept?

Tuniaková pomazánka z vysokej školy

Ešte počas štúdií na vysokej škole som si obľúbila tuniakovú pomazánku. Vtedy som ešte netušila, že avokádo existuje. Tuniakovú pomazánku som si robievala zo syra v črievku (osvedčil sa mi značky Bambino), tuniaka a cibuľky. Postup bol podobný ako som popísala vyššie.

Zdravá strava a nové objavy

Tak pred rokom a pol som začala viac skúmať tzv. BIO obchody. Prechádzala som si rôzne blogy o ZDRAVEJ STRAVE. Čítala som si aj staré knihy s receptami našich babičiek. Vtedy som objavila aj rozličné nové suroviny, o ktorých som predtým nemala vôbec tušenie. Objavila som aj avokádo.

Jedného dňa som si jedno také avokádo kúpila. A zrazu som nemala potuchy, čo s ním a ani som nevedela, či je zrelé, či nezrelé. Opäť ma čakalo rýchle štúdium na internete o avokáde. Nakoniec som si našla pomazánku z avokáda s paradajkami. Myslím, že to mohlo byť niečo na tento spôsob. Pomazánka bola výborná. Sama som bola prekvapená. Spomínam, ako som prvýkrát lúpala avokádo a nemôžem povedať, že som z neho bola priam nadšená. Bolo také mazľavé a zvláštnej chuti. V kombinácií s paradajkami bolo vynikajúce. Bohužiaľ na druhý deň skončila táto moja pomazánka v koši. Paradajky v kombinácií s avokádom sa cez noc v chladničke pokazili. Pomazánka bola už nejedlá.

Po čase som narazila na rôzne články, ktoré polemizovali nad tým, či tavené syry (syry v črievku) sú zdravé pre človeka. Všeobecne je známe, že ani kravské mlieko, nie je úplne najzdravšie pre človeka…ale o tom by už bol iný článok.

Môj nový zdravý recept

Keď som začala váhať pri robení mojej obľúbenej tuniakovej pomazánke nad tým, či tam dať alebo nedať syr v črievku ma jedného dňa osvietilo a spomenula som si, že keď avokádo roztlačím vidličkou v miske vznikne mi kašička konzistenciou dosť podobná syru v črievku. Napadlo mi teda, že vyskúšam syr v črievku nahradiť avokádom. A hľa aká dobrota sa nám z toho vykľula. Túto pomazánku robievam často. A kedže si pamätám, že avokádo v kombinácií s paradajkami mi veľmi chutilo, paradajky si zvyknem dať ako prílohu.

Aj vy máte nejakú obľúbenú vlastnú DIY pomazánku?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

CommentLuv badge

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

sk_SKSlovak
sk_SKSlovak